Placeholder

De zomer van Shirma Rouse: ‘Ik trakteer mijzelf vaak op reisjes’

De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander over vakantie vieren. Deze week zangeres Shirma Rouse, die opgroeide en ‘thuiskomt’ in de Cariben.

De leukste tijd van het jaar: de zomervakantie! Elke week vertelt een bekende Nederlander over vakantie vieren. Deze week zangeres Shirma Rouse, die opgroeide en ‘thuiskomt’ in de Cariben.

Zodra het even kan, is Shirma Rouse gevlogen. Letterlijk; ze trakteert zichzelf veelvuldig op vakanties en heeft inmiddels een groot deel van de wereld gezien. Ook vanwege haar werk: regelmatig geeft ze optredens of muziekworkshops in verre oorden.

Dat reizen zat er al vroeg in: Shirma werd geboren op Curaçao en verhuisde als baby naar het kleinere eiland Sint Eustatius. Voor de middelbare school moest ze terug naar Curaçao en omdat haar ouders daar tegenwoordig wonen, komt ze er nog steeds vaak. “Zeker drie, vier keer per jaar”, zegt ze. “Vorig jaar ben ik zes weken gebleven. Heerlijk, ik heb die zon nodig!” Maar daarnaast zijn er ook andere reizen. “Vakantie is voor mij een noodzaak”, zegt de zangeres. “Ik heb die ontspanning regelmatig nodig om even op te laden. Voor mijn werk maak ik lange dagen en veel kilometers. Dat is leuk, maar soms best vermoeiend. Dus zodra ik een gat in mijn agenda zie, roep ik: doei! En ga er even tussenuit.”

Hoe vaak ga je?
“Zo vaak mogelijk! Dit jaar heb ik een theatertour gedaan en ben ik relatief veel in Nederland geweest. Daarnaast was ik wel naar Curaçao, maar ik ben ook weggeweest in Nederland. Even een paar dagen eruit, als er geen tijd was om lang en ver te gaan. Een paar maanden geleden was ik twee keer in Maastricht. En dan gewoon chillen: een lekker hotel boeken, winkelen, goed eten. Limburg vind ik te gek, maar ik ga ook graag even uitwaaien in Vlissingen. En vorig jaar heb ik in twee maanden vier keer Ibiza ‘gedaan’, daar ben je zo vanaf het vliegveld in Rotterdam, waar ik woon. Een paar dagen chillen en weer terug.”

Met wie reis je dan?
“Ik kan goed in mijn eentje reizen, maar er is altijd wel iemand die mee wil. Iedereen wil met mij op vakantie, want ik ben zó gezellig, haha! Ik heb ook al weer andere reizen gepland: in oktober ga ik twee weken naar Israël, in november een week naar Japan en in maart naar Indonesië, maar dat is vanwege vier optredens daar.”

Plak je er dan nog een vakantie aan vast?
“Het liefst wel, maar dat moet maar net kunnen, want mijn agenda loopt snel vol. Ik heb nu al optredens gepland staan voor november 2019! Qua werk is het tussen februari en april altijd druk. Dan wil ik niet te veel dagen weg, want dan loop ik klussen mis. Van juni tot en met augustus zijn er veel festivals, in september nog wat jazzfestivals en vanaf oktober wordt het rustiger. Omdat ik dat weet, plan ik vakanties ruim van tevoren. Dat heb ik wel moeten leren hoor, want als zelfstandige is het verleidelijk toch klussen aan te nemen.”

Welke van al je reizen heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Dat zijn  er drie, maar op één staat mijn reis naar Bali. Daar ging ik vorig jaar voor de tweede keer naartoe, en ik heb al plannen om nog eens terug te gaan. Bali is net zo groen en tropisch als Sint Eustatius, maar dan in het groot. De bloemen, de kleuren, de mensen, de rust… het bracht me terug naar huis. Op weg van het vliegveld naar het hotel, een rit van twee uur, zag ik van alles: scooters met drie, vier mensen achterop, of zelfs een heel kippenhok en nog twee kinderen. Maar tegelijk die kleur groen die haast nep leek; ik heb zitten janken in de auto, zo mooi vond ik het. Ik had er een soort spirituele ervaring, werd geraakt door de energie daar.”

Lees meer van dit interview deze week in Vriendin